Vägen från Bernhard Nordh-sällskapets novelltävling till Lilla Augustpriset

Bernhard Nordh-sällskapet med säte i Vilhelmina i södra Lappland hade under läsåret 2018/2019 ett samarbete med gymnasiet på Malgomajskolan. Eleverna i årskurs 1 fick inom ramen för skolans läsprojekt i uppgift att läsa boken I Marsfjällets skugga och sedan skriva en novell med egna tankar om fortsättningen på historien om nybyggarna i fjällvärlden.

Av nära hundra bidrag var det Mirja Flodins novell På Marsfjällets rygg som vann första pris. Sällskapet publicerade motiveringen och det vinnande bidraget i årsboken för 2019 och på hemsidan www.bernhardnordhsallskapet.se/projekt, aktiviteter/skrivartävling.

Nu, nära tre år senare utses Mirja Flodin till vinnare av Lilla Augustpriset!

Lokaltidningen hade en artikel den 27 oktober 2021 sid 16 med anledning av nomineringen:  

Hennes väg in till skrivandet började med en novelltävling som skolan arrangerade i samarbete med Bernhard Nordh-sällskapet. ”Det var jättehäftigt och en viktig upplevelse för mig. En jury bedömde och tittade på skrivandet mer kreativt. Utan den hade jag nog inte skickat in ett bidrag nu.”

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga mellan 16 och 20 år. Det har blivit en inkörsport till författarskap för många och flera som nominerats eller vunnit Lilla Augustpriset har senare debuterat som författare.

Midsommar börjar vår sommaröppna Bernhard Nordh-utställning i Marsliden. 2021

Våra guider berättar om Bernhard Nordhs skrivande och om de människor som han skildrade i sina vildmarksromaner, skärmutställning, mm. Bokförsäljning av nytryck och begagnade böcker.  

Öppettider: 10.00 till 17.30  de flesta dagar under juni, juli och augusti. Obs, variationer kan inträffa.

Hör gärna med Mårten Larsson om öppettider m.m.  070-5557012 eller kontakt@bernhardnordh.se

Prenumerera på Parnass

Som medlem i Bernhard Nordh-sällskapet får du prenumerera på tidningen Parnass till rabatterat pris, 200 kr/år för fyra nummer (ordinarie pris 230 kr). Läs mer på bifogad länk Parnass.

Nyutgivning av Bernhard Nordhs lexikon

Nu har Bernhard Nordhs lexikon kommit i tryck, en bok som aldrig varit utgiven tidigare. Den innehåller en samling av de olika fantasifulla ordförklaringar som författaren under åren 1933-1935 publicerade i flera tidskrifter under olika rubriker, såsom Smålänningens lexikon, Svenssons lexikon och Bernhard Nordhs lexikon m.m. Några av de kluriga ordförklaringarna har också publicerats i tidigare årsskrifter.

Vi säljer den nya boken i samband med årsmöten och på alla arrangemang där sällskapet medverkar. Det går även bra att köpa böckerna i Tingshuset i Vilhelmina och beställa på adress Bernhard Nordh-sällskapet, Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina eller här i vår Bokhandel på hemsidan. Skickar vi den per post tillkommer portokostnad. Priset är 150 kr, detsamma som våra övriga nytryck, medlemspris 120 kr.

Bernhard Nordhs äldsta dotter Ingegerd har utfört det mödosamma arbetet med att i digital form renskriva texterna från olika tidningsurklipp för att göra utgivningen av boken möjlig.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nordh-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du i vår Bokhandel.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok.
I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.