Mitt möte med Bernhard Nordh

Sedan många år tillbaka har jag blivit mer och mer fängslad vid Bernhard Nordhs förmåga att i ett tidigt skede gripa tag i läsaren. Jag säger till våra vänner ”efter 10-15 sidor är du fast”.

Jag är född i Kvarnsveden (Borlänge). Min pappa hette Moody Larsson och mamma Gunborg, född Sten, och syster till Bernhard Nordhs fru Helga.

Under 40- och 50-talet reste Bernhard runt i landet och föreläste och när han var i Kvarnsvedens Föreningsgård bodde han hos oss. Vi hade ett hus strax intill. Pappa tyckte mycket om Bernhard och de hade ett gott förhållande till varandra. Pappa har fått sex av hans böcker, signerade, I Marsfjällets skugga, Fjällfolk, Nybyggaren vid Bäversjön, Starkare än lagen, Ingen mans kvinna samt Mina fem söner, som är den sista och där han skrev:

Moody Larsson
Med varmt tack för
Pingstdagen 1957
Bernhard Nordh

Vid detta tillfälle hälsade han också på min familj i Stora Tuna.

År 1955 var jag och monterade några hus i Gimo och passade på att hälsa på Helga och Bernhard på Götgatan 22 i Uppsala. Det visitkort jag fick då, har jag ännu kvar. De signerade böckerna har jag nu i min ägo och visar dem gärna. Jag lånar inte ut dem men har skaffat en del dupletter och andra titlar från antikvariat och loppis som jag lånar ut. Jag läser gärna om dem också, just nu läser jag Gyllene Bocken och märker att det var här han samlade material och började skriva serien om Bodil.

Vi har en lägenhet i Ystad och gjorde tillsammans med ett par vänner en utflykt till Skanör och stannade vid ett bokstånd. Jag brukar leta efter något fint exemplar men han hade bara ett sönderläst, Mina fem söner. Jag frågade vad han visste om Bernhard Nordh. Han talade om att han övertagit antikvariatet efter sin far och bl.a. en stor låda med Bernhard Nordh och de var fortfarande efterfrågade.

Med vänlig hälsning

Sven Larsson